Przepis (odrobinę zmieniony) na bazie przepisu z bloga KWESTIA SMAKU
Składniki:
- 150 g masła
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 190 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 170 ml mleka
I zabieramy się do pracy! Na początek kroimy oba rodzaje czekolady w kostkę i odstawiamy na bok. Roztapiamy masło i pozostawiamy je do ostudzenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę i dokładnie wszystko mieszamy. Jajka miksujemy, dodajemy do nich cukier i cukier waniliowy. Następnie łyżką dodajemy stopniowo do masy jajecznej mieszankę składników sypkich i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy masło cały czas mieszając. Na koniec kiedy ciasto będzie już jednolitą masą wsypujemy naszą czekoladę. Masą napełniamy około 12 papilotek. Pieczemy muffiny w 190 stopniach przez 22 minuty.
Mmm, musiały smakować znakomicie :) Uwielbiam połączenie kawy z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, a połączenie fantastyczne czekolada i kawa mmm...
OdpowiedzUsuńPołączenie naprawdę energetyzujące a w dodatku pyyszne ;) Pozdrawiam !
UsuńMuffiny i kawa - dwa w jednym! Pyszne i energetyczne! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńNo i to jest przepis na muffiny!
OdpowiedzUsuń