piątek, 4 lipca 2014

Tarta sezonowa

Tak jak obiecałam, dodajemy do diety więcej owoców, nie tylko truskawki. Dzisiaj na blogu będą królowały : czereśnie, czarne porzeczki iiii truskawki :) ale to już ostatnia tura truskawek. Wszystkie te owoce w towarzystwie masy budyniowej i tarty.

Składniki na tartę:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 120 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
  • jedno opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
  • 80 g miękkiego masła
  • 20 g cukru pudru
Owoce:
  • czereśnie
  •  porzeczki
  • truskawki
Przesypujemy mąkę do miski, dodajemy cukier puder i szczyptę soli i mieszamy. Następnie dość miękkie masło  pokrojone na mniejsze kawałki wrzucamy do produktów sypkich, na koniec dorzucamy jajko. Łyżką mieszamy wszystkie składniki, rozgniatając masło tak aby wszystkie składniki w miarę się połączyły. Kolejny krok to przełożenie ciasta na stolnice/blat. Ugniatamy ciasto końcówkami palców tak aby wszystkie składniki złączyły się w jednolitą masę. Nie ugniatamy całymi dłońmi, ponieważ kruche ciasto "nie lubi" ciepła. Gotowe ciasto pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc, ale jeśli ktoś robi coś na szybko to wystarczy godzinka lub dwie.

Podczas gdy nasze ciasto się chłodzi my możemy przystąpić do robienia kremu. Gotujemy budyń, studzimy go. Następnie miksujemy masło tak aby powstała jednolita masa, później dodajemy partiami cukier puder cały czas mieszając. Na koniec do naszego kremu maślanego dodajemy stopniowo po łyżce naszego wystudzonego budyniu i miksujemy wszystko, aż do uzyskania pięknego kremu.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Po schłodzeniu, wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy ciasto podsypując sobie odrobiną mąki aby nie przywarło nam do blatu i przekładamy na formę do tarty. Jeśli nie mamy na tyle wprawy i ciasto się nam rozwala, możemy rozwałkować większe fragmenty i "wykleić naszą formę na przykład trzema kawałkami. Nakłuwamy ciasto widelcem i wykładamy na tartę papier do pieczenia a na papier wysypujemy groch lub porcelanowe kuleczki, które będą obciążeniem.
W ten sposób pieczemy 20 min, po upływie tego czasu zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy około 10 min, aż dno ciasta się zarumieni. Po wystygnięciu tarty, nakładamy nasz krem budyniowy i ozdabiamy owocami. 











4 komentarze:

Witam Cię na moim blogu ! Dziękuje bardzo za każdy komentarz. :) Piszcie śmiało co myślicie i co uważacie ! :) Pozdrawiam Liwka