piątek, 10 kwietnia 2015

Kopiec kreta

Ten post powinien pojawić się już dawno, ale jak zwykle czasu brak. Po drodze były Święta, które miałam okazję spędzić w odmiennym klimacie niż zazwyczaj, czyli we Francji. A chęć na Kopiec Kreta pojawiła się już dawno z pierwszymi oznakami wiosny. Przepis wyszukałam na stronie Domowe-Wypieki


Składniki:

CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
WNĘTRZE 
  • 3 banany
  • 2 fixy do śmietanki
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru  (w oryginale 4 łyżki)
  • pół cytryny (do skropienia bananów, aby nie ściemniały)

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i mieszamy. Następnie do ubitych jajek na przemian dodajemy suche składniki, mleko i olej. Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut.

Po ostygnięciu ciasta, odkrajamy je na wysokości 2 cm i delikatnie wydrążamy, tak aby zrobiło się miejsce na nasze banany i śmietankę. Banany obieramy ze skórki, dzielimy na części i skrapiamy sokiem z cytryny. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietankę ubijamy na niskich obrotach z cukrem pudrem i fixami. Po ubiciu dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Na cieście układamy nasze banany, na nie wykładamy śmietankę formułując kopiec. Całość posypujemy wydrążonym wcześniej i rozdrobnionym ciastem. Nasz wypiek zostawiamy w lodówce na 30 min.

SMACZNEGO !!!






 A oto pyszności które serwują w Lyonie :) Uwierzcie, warto się skusić !






5 komentarzy:

  1. Ciacho wygląda wspaniale :)
    A wycieczka z pewnością była udana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wycieczka bardzo udana !!! :) Naprawdę polecam wszystkim :)

      Usuń
  2. To ciasto to biszkopt ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dawno mnie tu nie było, ale odpowiem ! :) Ciasto to nie biszkopt, przypomina bardziej murzynka ;)

      Usuń
  3. To ciasto zawsze mnie urzeka wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń

Witam Cię na moim blogu ! Dziękuje bardzo za każdy komentarz. :) Piszcie śmiało co myślicie i co uważacie ! :) Pozdrawiam Liwka