Składniki:
CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
WNĘTRZE
- 3 banany
- 2 fixy do śmietanki
- 500 ml śmietanki 30 %
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru (w oryginale 4 łyżki)
- pół cytryny (do skropienia bananów, aby nie ściemniały)
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i mieszamy. Następnie do ubitych jajek na przemian dodajemy suche składniki, mleko i olej. Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut.
Po ostygnięciu ciasta, odkrajamy je na wysokości 2 cm i delikatnie wydrążamy, tak aby zrobiło się miejsce na nasze banany i śmietankę. Banany obieramy ze skórki, dzielimy na części i skrapiamy sokiem z cytryny. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietankę ubijamy na niskich obrotach z cukrem pudrem i fixami. Po ubiciu dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Na cieście układamy nasze banany, na nie wykładamy śmietankę formułując kopiec. Całość posypujemy wydrążonym wcześniej i rozdrobnionym ciastem. Nasz wypiek zostawiamy w lodówce na 30 min.
SMACZNEGO !!!
SMACZNEGO !!!
Ciacho wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńA wycieczka z pewnością była udana :)
Wycieczka bardzo udana !!! :) Naprawdę polecam wszystkim :)
UsuńTo ciasto to biszkopt ?
OdpowiedzUsuńOj dawno mnie tu nie było, ale odpowiem ! :) Ciasto to nie biszkopt, przypomina bardziej murzynka ;)
UsuńTo ciasto zawsze mnie urzeka wyglądem :)
OdpowiedzUsuń