Składniki:
- śmietanka 30 %
- 2 jajka (wcześniej sparzone wrzątkiem)
- 50 g cukru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- łyżka przegotowanej wody
Przygotowywujemy sobie trzy miseczki i pudełko po lodach 1,5 litra. W jednej miksujemy żółtka z połową przygotowanego cukru oraz z łyżką wody. Ubijamy do momentu, w którym nasze żółtka zamienią się w kogel-mogel, będą miały bardziej kremowy kolor niż żółty. W kolejnej miseczce ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno. W trzeciej miseczce ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i opakowanie cukru z prawdziwą wanilią. Delikatnie po łyżce dodajemy ubite białka do naszych żółtek i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy ubitą śmietankę, również delikatnie mieszając. W momencie kiedy składniki się połączą, przelewamy masę do pudełka po lodach i wstawiamy do zamrażalnika na 4-5 godzin. Lody należy zjeść do tygodnia czasu ze względu na jajka, których użyliśmy, ale myślę, że nie będą musiały długo czekać :) Wymyślajcie nowe kombinacje, stwórzcie swoje ulubione smaki.
Uwielbiam lody, rewelacja!
OdpowiedzUsuńDomowe lody, to jest to!! :)
OdpowiedzUsuńOch, tak ja zrobię takie lody. Uwielbiam, nawet zimą. Twój przepis jest łatwy do zrobienia, a lody pewnie baaaardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńLody jak marzenie!
OdpowiedzUsuń