wtorek, 24 czerwca 2014

BISZKOPT

Przepis, który zawsze wykorzystuję na biszkopt to wszystkich tortów i ciast.

Składniki :

  • 6 jajek średniej wielkości
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • masło do wysmarowania formy i bułka tarta do posypania
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli małymi porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy do piany żółtka, równie powoli, po jednym. Na sam koniec przesiewamy do masy przez sitko obie mąki i delikatnie mieszamy szpatułką. 
Smarujemy masłem formę (23 cm) i obsypujemy bułką tartą.
Pieczemy w 170 stopniach przez około 40-45 minut do suchego patyczka. 
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości około 40 cm na ziemie. 
Ja następnie zostawiam go do góry nogami w formie do wystygnięcia.

A tutaj już przekrojony na blaty :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam Cię na moim blogu ! Dziękuje bardzo za każdy komentarz. :) Piszcie śmiało co myślicie i co uważacie ! :) Pozdrawiam Liwka