SKŁADNIKI (na 5 porcji) :
- 3 łyżki zielonej herbaty liściowej (ja użyłam takiej w torebkach ze smakiem pomarańczy - ok. 6 sztuk)
- pół szklanki mleka
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 3 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkości, może dodać więcej)
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- woda
- kilka winogron i listków mięty lub bazylii do ozdoby i dla zapachu :)
Herbatę, mleko, śmietankę i cukier wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie gotujemy, aby nie zważyć śmietanki. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 min. Po 10 min... Jeśli wcześniej zamiast herbaty liściowej, użyliście tak jak ja herbaty w torebkach, wyciągacie wyciskając porządnie torebki i wyrzucacie je do kosza. Oczywiście używając herbaty w torebkach, deser nie będzie miał mocno intensywnego smaku herbaty a tylko jej posmak. Jednak jeśli komuś zależy na czasie to jest to rozwiązanie idealne ! Jeśli użyliśmy herbaty liściowej, wtedy musimy przecedzić naszą miksturę, tak aby nie było w niej listków herbaty. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niecałych 2 łyżkach ciepłej wody. Podgrzewamy, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Napełniamy szklaneczki i odstawiamy. Kiedy nabiorą temperatury pokojowej, wstawiamy je do lodówki na ok 3-4 godziny, tak aby deser miał konsystencję galaretki. Przed podaniem upiększamy winogronami i listkami mięty lub bazylii.
Tak oto wyglądał przed upiększeniem :)
A tu już w gotowości do zjedzenia !
SMACZNEGO !!!
Świetny deser z herbaty. Ja nawet lody zrobiłam z herbaty. Skorzystam z Twojego przepisu i spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWiem, wiem czytałam Twòj przepis na lody. Musza mieć ròwnie ciekawy smak !!!
UsuńWspaniale wygląda!.
OdpowiedzUsuńDziękuje !
Usuń