SKŁADNIKI NA BISZKOPT
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA KREM
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 litr śmietanki 30 %
- 3/4 szklanki wina musującego
- 60 ml wody
- 30 g żelatyny
DO DEKORACJI
- kokos
- kulki Rafaello
- pistacje
Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je z cukrem na jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijamy pozostałe białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy masę z żółtek do piany. Przesiewamy obie mąki i już bez pomocy miksera a szpatułką, delikatnie mieszając, dodajemy mąkę. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy ok. 22 cm i pieczemy w 170 stopniach około 40-45 minut.
Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie kremu. W kąpieli wodnej żółtka ucieramy z cukrem. Powoli i stopniowo dolewamy wino musujące, ciągle mieszając wyczekujemy momentu aż masa zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie na małym ogniu ciągle mieszając ( NIE doprowadzamy do zagotowania). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy z żółtek i pozostawiamy do schłodzenia. Ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie ostudzoną masę jajeczną powoli dodajemy do ubitej kremówki. Krem zostawiamy w lodówce na 30 minut do schłodzenia.
Po przekrojeniu biszkoptu na blaty, przekładamy je schłodzonym kremem szampańskim. Pozostałym kremem obkładamy cały tort i posypujemy go kokosem. Następnie obieramy pistacje i drobno kroimy. Posypujemy nimi wierzch tortu i ozdabiamy kulkami Rafaello.
Smacznego !!!
Hej ho, dodałam Twojego bloga do Liebster Blog Awards u siebie (http://kiczen.com/piatek-piateczek/), więc jeśli masz ochotę dołączyć do zabawy to śmiało :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Super torcik!!
OdpowiedzUsuńDzięki Dziewczyny !!!
OdpowiedzUsuńBardzo ładny, kuszący tort. Przepis ciekawy. Na szczególne okazje, jak znalazł Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńtort bardzo elegancki :)))
OdpowiedzUsuń