środa, 9 kwietnia 2014

Kruche ciasto z malinami

Co prawda świeżych malin jeszcze nie ma, a w powietrzu nie czuć jeszcze lata, ale postanowiłam dziś przywołać letnie smaki na bloga. Będzie to przepis na kruche ciasto z malinami.




SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Masa
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 opakowania (80 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego, wybór zależy od Waszych upodobań smakowych
  • pół szklanki oleju
  • 500 g świeżych lub mrożonych malin (+odrobina cukru pudru do oprószenia malin)
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, cukier puder oraz 5 żółtek. Zagniatamy na gładkie ciasto końcówkami palców, tak aby nie oddawać ciepła ciastu. Dzielimy je na dwie nierówne części, tak aby jedna kulka miała 3/4 pierwotnej objętości a druga 1/4. Zawijamy obydwie części w folię i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny, jeśli macie czas to najlepiej jak posiedzą tam całą noc (wtedy będzie nam łatwiej je ścierać na tarce).
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Blachę o wymiarach 40x40 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z zamrażarki  większą część ciasta i ścieramy na tarce na dno formy, lekko przyklepując ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. 
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy powoli drobny cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy oraz olej, stale miksując. Na wystudzony spód wykładamy masę. Maliny lekko oprószamy cukrem pudrem i układamy na wierzchu masy otworami do góry. Lekko je dociskamy do masy. Następnie wyjmujemy mniejszą część ciasta z zamrażarki i ścieramy ją na tarce na masę z malinami.
Wszystko pieczemy w 190 stopniach przez 30-40 minut. SMACZNEGO !



Narobiłam sobie smaka !!! :)


8 komentarzy:

  1. Bardzo fajne, ja tam nie dałabym rady czekać do lata, za bardzo lubię maliny i inne owoce, więc sięgam po mrożone, kiedy tylko mam ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie :) mogę się wprosić na kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam jeszcze chyba zamrożone maliny,,,i chyba takie zrobię..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, najfajniejsze jest to, że można wykorzystać mrożone owoce. :) przywołać troche lata :)

      Usuń
  4. Baaaaardzo lubię to ciasto, pycha!

    OdpowiedzUsuń

Witam Cię na moim blogu ! Dziękuje bardzo za każdy komentarz. :) Piszcie śmiało co myślicie i co uważacie ! :) Pozdrawiam Liwka